رژیم بدون گلوتن چه رژیمی است که طرفداران خاصی را به سمت خود جذب کرده است؟ البته سوای برخی از افراد که این رژیم را برای کاهش وزن پیروی میکنند، برخی دیگر به منظور تضمین سلامت بدن آنرا پیش میگیرند. اما سوال مهمی که در این بین وجود دارد در مورد چگونگی روند این رژیم، مواد غذایی ممنوع و مجاز، نحوه اثرگذاری و معایب پیروی از آن است. در این متن نکاتی را ارائه خواهیم کرد که در این رابطه یاری رسان باشد. با ما همراه باشید.
رژیم بدون گلوتن چیست؟
این رژیم به زبان ساده، یعنی رژیم غذایی که در آن گلوتن مصرف نشود. اما سوال مهم این است که گلوتن چیست؟
گلوتن پروتئینی است که در بافت غلات وجود دارد. گلوتن از ترکیب شدن گلوتنین و گلیادین و اتصال با نشاسته آندوسپرم، به وجود میآید. اغلب این ترکیب در غلات یافت میشود.
با این وجود رژیم بدون گلوتن به معنی رژیمی است که در آن هیچ منبع غذایی حاوی گلوتنی مصرف نشود. این موضوع کار کمی دشواری است. زیرا در بسیاری از مواد غذایی که مصرف میکنیم، گلوتن وجود دارد. اما این منابع شامل چه گزینههایی میشود؟
مطلب پیشنهادی : منوی یک هفتهای رژیم جنرال موتورز + بررسی فواید و عوارض آن
چه مواد غذایی حاوی گلوتن هستند؟
برای اینکه رژیم بدون گلوتن پیش گرفته شود، لازم است مواد غذایی که حاوی این ماده هستند را شناسایی کرد. گلوتن در بسیاری از غلات علوفهای و هر آنچه که از آنها حاصل میشود، وجود دارد. گزینههای زیر منابع حاوی گلوتن هستند که برای پیروی از رژیم فاقد گلوتن باید از مصرف آنها پرهیز کرد:
- مواد غذایی حاصل شده از گندم مانند آرد گندم، سبوس گندم، و…
- جو و هر آنچه که از آن حاصل میشود مانند نان جو
- نوشیدنیهای الکلی
- سسهایی مانند سس سویا و سس تریاکی
- شیرینیجات، کیکها، انواع پاستا و نان که بر پایه گندم تهیه شده باشند
- مخمر آبجو
- چاودار
اما در این بین برخی از غلات و مواد غذایی دیگر وجود دارند که فاقد گلوتن هستند و شامل موارد زیر میشوند:
- برنج وحشی و برنج قهوهای
- تخم مرغ، گوشت و ماهی به غیر از انواع فراوری شده
- گندم سیاه
- ذرت، آرد ذرت
- سویا، آرد سویا
- انواع میوه و سبزیجات را در رژیم بدون گلوتن میتوان مصرف کرد
- نوشیدنیهای فاقد الکل
- روغن، دانهها و تخمها
- ارزن
- گیاهان دارویی و ادویهها
- سیب زمینی، آرد سیب زمینی
برای اطمینان از محصولات فاقد گلوتن بهتر است برچسب روی مواد غذایی را مطالعه کرد.
رژیم بدون گلوتن به چه کسانی توصیه میشود؟
تجویز این رژیم و تشخیص پیروی از آن را پزشک باید مشخص کند. نباید به صورت خودسرانه از این رژیم پیروی کرد. این رژیم برای بیمارانی که مشکلات گوارشی مانند اسهال، یبوست، التهاب معده و… دارند و نیاز به راهکاری برای درمان دارند، اغلب توسط پزشکان توصیه میشود. علاوه بر این مورد، بیمارانی که به سلیاک مبتلا هستند نیز برای درمان و کنترل مشکلات ایجاد شده باید از این رژیم طبق صلاحدید پزشک، پیروی کنند. البته روند اصلی را باید پزشک مشخص کند.
رژیم بدون گلوتن در بسیاری از موارد برای رفع التهابات ایجاد شده در دستگاه گوارشی توصیه میشود. با وجود اینکه این التهابات برای بهبود علائم عفونی بروز داده میشوند، اما گاهی از کنترل خارج شده و نیاز به درمان و کنترل وجود خواهد داشت. البته برای برخی از افرادی که به گلوتن غیر سلیاکی مبتلا هستند نیز ممکن است التهاباتی ایجاد شود که لازم است از این رژیم پیروی کنند.
جالب است بدانید ممکن است این رژیم برای کاهش وزن در برخی موارد نیز تجویز شود. این موضوع به دلیل این است که باید از مصرف مواد غذایی مانند شیرینیجات، کیکها، نان، پاستا و امثال این موارد پرهیز کرد که در نتیجه این موضوع کاهش وزن را برای فرد به همراه خواهد داشت.
مطلب پیشنهادی : رژیم لاغری ، سریع و بدون گرسنگی، تا 5 کیلو لاغر شوید
عوارض و خطرات پیروی از رژیم بدون گلوتن چیست؟
- احتمال مواجه شدن با کمبود مواد مغذی و ویتامینی مانند روی، آهن، کلسیم، ویتامین A و ویتامین K و… به مرور زمان ایجاد خواهد شد
- ابتلا به یبوست ممکن است بر اثر حذف مواد غذایی حاوی گلوتن که فیبر نیز دارند، وجود داشته باشد که برای پیشگیری باید میوه و سبزیجات بیشتری مصرف شود
- کمبود مواد مغذی و ویتامینی ناشی از این رژیم، بیحالی، کسلی، ریزش مو و… را در پی خواهد داشت
- سخت بودن پایبندی به رژیم به دلیل محدودیت در منوی انتخابی مواد غذایی
- هزینه مواد غذایی فاقد گلوتن بیش از دو برابر مواد غذایی حاوی گلوتن است
جمعبندی
رژیم گلوتن خوب است اگر تحت نظارت پزشک و صلاح دید متخصص تنظیم شود. در غیر این صورت باید از پیروی خودسرانه آن به دلیل عوارضی که به همراه دارد، پرهیز کرد.
این مطلب توسط تیم تحریریه، از منابع مختلف گردآوری شده و صرفا جهت آشنایی شما با موضوع مورد بحث تنظیم شده است. هیچگونه تاکید یا رد در مورد این مطلب را تضمین نمیکنیم.