تغذیهتغذیه سالمرژیم سالمندانرژیم غذایی

اهمیت رژیم غذایی سالمندان با رعایت 7 نکته بسیار مهم

رژیم غذایی سالمندان بهتر است کاملا دقیق و حاوی انواع مواد مغذی و ویتامین مورد نیاز بدن آنها باشد. نکات مهمی برای تغذیه این دوران وجود دارد که بهتر است به آنها برای حفظ سلامتی توجه کرد. در ادامه متن به مهمترین نکاتی که باید سالمندان در این دوران برای تغذیه خود داشته باشند اشاره خواهیم کرد.

نکات تغذیه‌ای مهم برای رژیم غذایی سالمندان

در این دوران تنوعی از مواد غذایی سالم و بی‌ضرر باید به اعتدال مصرف شوند. اما حذف بسیاری از مواد غذایی نیز در این دروان به کیفیت عمر می‌انجامد که باید رعایت شوند. بعد از ورود به میانسالی و در پی آن سالمندی، بدن ممکن است مانند قبل توانایی هضم و جذب مواد غذایی و ویتامین‌ها را نداشته باشد. در ادامه نکات مهمی برای تغذیه این دوران و بایدها و نبایدهای تغذیه در این دوران را بیان خواهیم کرد.

نکته مهم: پیش از شروع به مرور این متن این نکته را باید در نظر داشته باشید که هر سالمندی شرایط بدنی متفاوتی با دیگری دارد. ابتلا به برخی از بیماری‌ها در هر یک از آنها متفاوت است و نیاز آنها به درمان راهکاری مخصوص به خود را دارد. از این رو در این متن تاکیدی بر افزودن یا حذف هیچکدام نداریم. این مورد را باید پزشک متخصص در این زمینه برای سالمندان مشخص کند تا نیاز بدن کاملا در نظر گرفته شود.

1.کلسیم و ویتامین D دو ضرورت برای رژیم غذایی سالمندان

طبق تحقیقات انجام شده در این دوران بسیاری از افراد با مشکلات استخوانی ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین D همراه هستند. از این رو بهتر است رژیم غذایی روزانه آنها حاوی کلسیم و ویتامین D باشد.

ویتامین D برای سالمندان

برای سلامت استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و افزایش سطح ایمنی بدن باید از مواد غذایی حاوی این دو ماده یا مکمل آنها استفاده شود. مواد غذایی از جمله انواع لبنیات کم چرب حاوی کلسیم است که برای جذب بهتر آنها نیز باید ویتامین D از طریق نور خورشید یا مواد غذای غنی شده با آنها مانند جگر یا روغن کبد ماهی دریافت شود. بهتر است طبق شرایط بدنی فرد سالمند مقدار مصرف هر کدام توسط پزشک مشخص شود، زیرا شاید برای برخی افراد مقدار کم یا زیادتری نیاز باشد.

2.مواد غذایی حاوی فیبر

خانواده سبزیجات و انواع میوه‌ها حاوی فیبر هستند. به دلیل کم شدن فعالیت بدنی در این دوران نسبت به سابق، عدم دریافت متعادل فیبر ممکن است مشکلات گوارشی متعدد مانند یبوست و همینطور افزایش قند خون و بسیاری از مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد. در نتیجه از افزایش وزن نیز جلوگیری خواهد شد.

3.توجه به سلامت دستگاه گوارش با مصرف پروبیوتیک‌ها

نقش پروبیوتیک‌ها در دستگاه گوارش برای سلامت بدن بسیار مهم است. این مواد که همان باکتری‌های مفید برای دستگاه گوارش هستند، به بهبود عملکرد دستگاه گوارشی، زخم معده و روده، منظم ساختن باکتری‌های مفید و مضر در روده، کنترل وزن، کنترل کلسترول بد و سلامت موثر خواهند بود. پروبیوتیک در مواد غذایی از جمله لبنیات و برخی از میوه‌ها وجود دارد.

4.هیدراته نگه داشتن بدن با آب و نوشیدنی‌های مفید

مصرف آب برای سالمندان

نوشیدن آب و تاثیر آن بر سلامت مغز نکته بسیار مهمی برای سنین مختلف به ویژه سنین بالا محسوب می‌شود. عدم دریافت آب مشکلاتی مانند گرفتگی عضلات، آسیب به سلامت سلول‌های عصبی، آسیب به مغز و حتی به هم خوردن زیبایی و بروز چین و چروک را در پی خواهد داشت. از آب، دمنوش‌های مفید گیاهی، آبمیوه‌های طبیعی و چای طبیعی بباید در این دوران به اعتدال بهره برد. علاوه بر این موضوع باید نوشیدنی‌های مضر قندی و آبمیوه‌های صنعتی را از رژیم حذف کرد.

5.گوشت سفید به جای گوشت قرمز

یکی دیگر از نکات تغذیه‌ای مهم این دوران مصرف بیشتر گوشت سفید و غذاهای دریایی به جای گوشت قرمز است. انواع گوشت قرمز حاوی چربی‌های غیر اشباعی هستند که در افزایش کلسترول بد بسیار مور هستند.

ماهی در رژیم سالمندان

افزایش کلسترول بد یعنی بالا رفتن خطر سکته قلبی و مغزی که بهتر است با مصرف کلسترول خوب از غذاهای دریایی یا انواع گوشت سفید آنرا کنترل کرد. البته بهتر است این واد را به شکل بخارپز، کبابی یا آبپز مصرف کرد و تا جای ممکن از سرخ کردن آنها اجتناب کرد. هفته‌ای سه مرتبه مصرف ماهی در این دوران می‌تواند تضمینی برای سلامت این دوران باشد.

6.خط قرمز برای رژیم غذایی سالمندان

خط قرمز بزرگی که در این دوران وجود دارد مصرف چربی و نمک است. نمک به بالا رفتن فشار خون می‌انجامد که در نتیجه آن مشکلات جدی برای قلب ایجاد خواهد شد. چربی و مواد غذایی سرخ شده نیز علاوه بر اینکه اضافه وزن را در پی خواهند داشت کیفیت عمر را نیز کاهش خواهد داد. برای مزه دار کردن غذا با حذف این دو ماده می‌توان از آب نارنج تازه، آب لیمو تازه، آبغوره بدون نمک استفاده کرد. چربی‌های مفید مانند روغن زیتون را جایگزین چربی‌های مضر و ترانس باید کرد.

7.مصرف مکمل‌ها برای حفظ انرژی و شادابی

یکی از ضروریاتی که در این دوران وجود دارد، استفاده متعادل از مکمل مناسب است. شربت یا قرص مولتی ویتامین مینرال که غنی شده با ویتامین‌ها و انواع مواد معدنی از جمله منیزیم، کلسیم، ویتامین B، ویتامین C، ویتامین A و آهن و… از آسیب به بافت‌های مختلف بدن جلوگیری می‌کند.

مکمل برای سالمندان

سلامت بافت‌های استخوانی، بافت‌های عصبی، بافت عضلانی و… در گرو مصرف انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی است که با بالا رفتن سن جذب آنها کاهش می‌یابد. از طرفی کاهش کیفیت مواد  غذایی در این دوران ضرورت استفاده از مکمل را دو چندان می‌کند. با مصرف مکمل‌ها طبق تجویز و صلاح‌دید پزشک از بروز بیماری آلزایمر، پوکی و شکنندگی استخوان‌ها، چروک پوست و بسیاری از مشکلات دیگر که با بالا رفتن سن بروز داده می‌شود کاهش خواهد یافت. بهتر است با بررسی شرایط فیزیکی و نیاز بدن این مکمل‌ها توسط پزشک تجویز  و مصرف شوند.

نکات مهم

در این متن به 7 نکته بسیار مهم برای رژیم غذایی سالمندان را ارائه کردیم. پزشکان متخصص تغذیه بهترین راهکارها در هر دورانی را در اختیار افراد قرار می‌دهند. توجه به شرایط فیزیکی و نیاز سالمندان نکته بسیار مهمی است که باید با توجه به آنها رژیم تنظیم شود که با نظارت متخصصین تغذیه این امر مهم به خوبی انجام خواهد شد.

این مطلب توسط تیم تحریریه، از منابع مختلف گردآوری شده و صرفا جهت آشنایی شما با موضوع مورد بحث تنظیم شده است. هیچگونه تاکید یا رد در مورد این مطلب را تضمین نمی‌کنیم.

تیم تحریریه

مطالب تهیه شده توسط تیم تحریریه صرفا در جهت افزایش آگهی شما و دادن پاسخ های ساده ای که به دنبالشان هستید از بهترین سایتهای دنیا جمع آوری شده است و جنبه تخصصی و علمی ندارد، این مطالب به هیچ عنوان توسط دکتر یحیی پاسدار نوشته نشده است و توسط نویسنده های سایت نوشته شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×
مژگان عطایی Whatsapp chat