تغذیهتغذیه سالمرژیم غذاییرژیم کاهش وزن

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی جدی است؟ 5 راه پیشگیری

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی یکی از نگرانی‌هایی است که اکثر افراد در دوران کاهش وزن دارند.
در مواردی که برنامه غذایی و رژیم کاهش وزن اصولی نباشد، ممکن است کم خونی را تشدید کند.
چون یکی از عواملی که می‌تواند موجب کم خونی شود، تغذیه نادرست است. اما به تنهایی نمی‌تواند عاملی برای کم خونی باشد و در کنار سایر عوامل تاثیر خود را دارد.
در ادامه این مقاله، این موضوع را دقیق‌تر بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی

بدن برای داشتن عملکرد متعادل نیاز به مواد معدنی و ویتامینی متعددی دارد.
یکی از این مواد معدنی مورد نیاز بدن، آهن است که ویتامین C نیز به جذب بیشتر آن کمک می‌کند. کم خونی زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های قرمز خون به اندازه کافی در بدن وجود نداشته باشند تا اکسیژن کافی را در بدن حمل کنند. در نتیجه علائمی همچون موارد زیر را بروز خواهد داد:

  • کسلی و بی حالی
  • خستگی شدید که ناشی از عدم اکسیژن رسانی کافی در بدن است
  • افت انرژی
  • ضعف بدنی
  • رنگ پریدگی
  • سردرد
  • تنگی نفس
تاثیر کاهش وزن بر کم خونی

البته باید در نظر داشته باشید که کم خونی انواع مختلفی دارد که شایع‌ترین آن کم خونی ناشی از فقر آهن است. با افزودن آهن به برنامه غذایی می‌توان علائم این نوع کم خونی را کاهش داد. (منبع)

عوامل موثر بر کم خونی را بشناسید

عوامل مختلفی وجود دارند که موجب ایجاد کم خونی برای فرد می‌شوند. در ادامه هر یک را بررسی می‌کنیم تا به تاثیر کاهش وزن بر کم خونی بیشتر پی ببریم.

1. تغذیه نامناسب
شایع‌ترین علت بروز کم خونی تغذیه نامناسب است. اغلب در پی دریافت کم مواد معدنی و ویتامینی زیر این مشکل بروز داده می‌شود:
آهن
اسید فولیک
مس
ویتامین C
ویتامین B12
از طرف دیگر برخی از مواد غذایی هستند که جذب آهن را کاهش می‌دهند و باید متعادل از آنها استفاده کرد. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
آنتی اسیدها
مواد غذایی حاوی کلسیم مانند لبنیات
نوشیدنی‌های کافئین دار مانند چای و قهوه
مکمل‌های حاوی کلسیم یا کافئین

2. جنسیت و قاعدگی
در بیشتر موارد زنان و افراد دارای رحم منتسب به زنان، به علت قاعدگی‌های ماهانه، بیشتر مستعد کم خونی ناشی از فقر آهن هستند.

3. مشکلات وارد بر گلبول‌های قرمز
تغییر رنگ گلبول‌های قرمز، مشکل دیگری است که می‌تواند بر کم خونی تاثیرگذار باشد.
نوع دیگری از کم خونی نیز وجود دارد که ناشی از تغییر سایز گلبول‌های قرمز است که در پی کمبود اسید فولیک و ویتامین B12 ممکن است بروز داده شود.

4. وراثت
از دیگر عوامل مهم در ابتلا به کم خونی، زمینه‌های وراثتی هستند.

آیا تاثیر کاهش وزن بر کم خونی جدی است؟

در صورتی که به بدن به اندازه کافی آهن نرسد، علائم مختلفی بروز داده خواهد شد. یکی از آنها کاهش اشتها است که در پی آن کاهش وزن ناگهانی نیز ممکن است بروز داده شود.
اما وقتی هدف فرد کاهش وزن و لاغری باشد، باید برنامه غذایی متعادل تنظیم شود تا آهن، ویتامین B12، اسید فولیک و ویتامین C که در کنار هم برای پیشگیری از کم خونی لازم هستند به بدن رسانده شوند.

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی

در صورتی که کاهش وزن اصولی نباشد، رژیم‌های غذایی غلط و غیر اصولی پیش گرفته شوند، کم خونی ناشی از فقر آهن، امری طبیعی است.
برنامه غذایی برای کاهش وزن باید طوری باشد که نیازهای بدن به مواد معدنی و ویتامینی تامین شود. چنین برنامه غذایی بهتر است که توسط متخصص تغذیه تنظیم شود.
در این صورت اگر فرد دچار کم خونی باشد یا علائمی از آن را داشته باشد، پزشک یا متخصص تغذیه، دوز مناسبی از مکمل آهن را تجویز خواهد کرد.

اگر می‌خواهید تاثیر کاهش وزن بر کم خونی آنقدری جدی نباشد که مشکلاتی را در پی داشته باشد، بهتر است از متخصصین برای پیش گرفتن روند لاغری مشورت دریافت کنید.
در صورتی که رژیم غذایی نامتعادل باشد و آهن کافی به بدن نرسد، ممکن است مشکلات زیر را در پی داشته باشد:

  • تپش قلب
  • آسیب دیدن پوست، مو و ناخن
  • ابتلا به عفونت‌های مکرر
  • بروز درد و التهاب در ناحیه دهان و گلو
  • کاهش تمرکز و توجه
  • لرزش دست

پیشگیری از کم خونی در دوران کاهش وزن

رژیم غذایی مناسب می‌تواند راهکاری عالی برای پیشگیری از کم خونی در دوران کاهش وزن باشد. همانطور که بیان شد، تاثیر کاهش وزن بر کم خونی می‌تواند در پی یک رژیم غیر اصولی، کاملا جدی باشد.

با پیش بردن رژیم غذایی مناسب به طور کامل می‌توان از بروز کم خونی جلوگیری کرد. برای این منظور می‌توان از گزینه‌هایی که در ادامه معرفی می‌کنیم در کنار رژیم غذایی تنظیم شده توسط پزشک، کمک گرفت.

مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی آهن

  • گوشت قرمز
  • جگر
  • ماهی
  • حبوباتی مانند عدس و لوبیا
  • سبزیجات پهن برگ
  • آجیل
  • میوه خشک مانند مویز، انجیر خشک، توت خشک و کشمش

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین B12

همانطور که بیان شد ویتامین B12 یکی دیگر از مواردی است که از بروز کم خونی جلوگیری می‌کند. این ویتامین را می‌توان در مواد غذایی همچون گزینه‌های زیر یافت:

  • تخم مرغ
  • لبنیات
  • اسفناج و سبزیجات پهن برگ
  • موز
  • نان و غلات کامل

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C

ویتامین C برای جذب آهن گزینه‌ای ضروری است. از بهترین منابع برای دریافت این ویتامین، میوه‌ها و سبزیجات هستند. به همین دلیل اغلب در کنار مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت و کباب، توصیه می‌شود سبزیجاتی مانند گوجه و سبزی خوردن، مصرف شود.

عدم مصرف برخی از خوارکی‌ها

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی زمانی کمتر می‌شود که برخی از خوراکی‌ها در طول رژیم کمتر مصرف شوند یا تا جای ممکن از مصرف آنها پرهیز شود. این موضوع به این دلیل است که برخی از مواد غذایی جذب آهن را کم می‎‌کنند.

از جمله آنها می‌توان به کافئین اشاره کرد. می‌توان برای اینکه کافئین کمتری به بدن رساند از مصرف چای و قهوه برای مدتی پرهیز کرد.
گزینه دیگر لبنیات هستند که معمولا توصیه نمی‌شوند به طور کامل از مصرف آنها پرهیز کرد. فقط لازم است به طور متعادل از آنها استفاده کرد. علاوه بر این موارد، گزینه‌های زیر هم از جمله مواردی هستند که بهتر است برای درمان کم خونی از آنها استفاده نشود:

  • مواد غذایی حاوی تانن؛ مانند ذرت
  • مواد غذایی حاوی فیتات (فیتیک اسید) مانند برنج و گندم
  • مواد غذایی حاوی اگزالیک اسید مانند شکلات، بادام‌زمینی و جعفری
  • مواد غذایی سرشار از گلوتن مانند مواد غذایی بر پایه آرد، جو و گندم از جمله پاستا

مصرف مکمل آهن

در برخی از موارد در طول رژیم لاغری، افراد نیاز به مصرف مکمل برای پیشگیری از کمبود برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی دارند.
در صورتی که هر یک از علائم کم خونی بروز داده شود، حتما باید به پزشک اطلاع داد تا راهکار مناسب و در صورت نیاز مصرف مکمل تنظیم شود.

جدول مواد غذایی پرمصرف برای درمان کم خونی

مواد غذایی مقدار آهن (میلی گرم)
یک پیمانه لوبیا سفید پخته55 میلی گرم
یک عدد تخم مرغ1 میلی گرم
100 گرم جگر گاو پخته5 میلی گرم
100 گرم گوش گاو پخته 2 میلی گرم
نصف پیمانه اسفناج پخته3 میلی گرم
30 گرم مغزیجات1 میلی گرم
100 گرم گوشت بوقلمون1 میلی گرم
یک عدد سیب زمینی متوسط1 میلی گرم
نصف پیمانه نخودفرنگی2 میلی گرم
نصف فنجان گوجه فرنگی2 میلی گرم

ارتباط کم خونی و ورزش

کم خونی ناشی از فقر آهن ممکن است باعث کاهش اشتها شود که در نتیجه فرد کمتر غذا می‌خورد. علاوه بر این مورد باعث کاهش کالری سوزی برای فرد هم خواهد شد. در صورتی که فرد دچار فقر آهن باشد، انرژی کمتری خواهد داشت. علاوه بر آن گلبول‌های قرمز خونی هم در بدن او کمتر تولید خواهد شد.
این موضوع می‌تواند باعث خستگی مزمن و بی حالی فرد در حین ورزش کردن و فعالیت بدنی شود. در حالت کلی فقر آهن می‌تواند سبب سخت شدن کاری سوزی با کمک ورزش و فعالیت بدنی شود.

باید فعالیت بدنی متناسب با شرایط بدنی انتخاب شود. در صورتی که تمایل به بهبود عملکرد ورزشی دارید، باید روی دریافت متعادل منابع ویتامینی و مواد معدنی توجه داشته باشید.

جمع‌بندی

تاثیر کاهش وزن بر کم خونی ممکن است در خیلی از موارد عوارض جدی را در پی داشته باشد. اما بهتر است با پیش بردن برنامه غذایی اصولی و در صورت نیاز مصرف مکمل، تا جای ممکن از بروز این عوارض جلوگیری کرد.

این مطلب توسط تیم تحریریه، از منابع مختلف گردآوری شده و صرفا جهت آشنایی شما با موضوع مورد بحث تنظیم شده است. هیچگونه تاکید یا رد در مورد این مطلب را تضمین نمی‌کنیم.

تیم تحریریه

مطالب تهیه شده توسط تیم تحریریه صرفا در جهت افزایش آگهی شما و دادن پاسخ های ساده ای که به دنبالشان هستید از بهترین سایتهای دنیا جمع آوری شده است و جنبه تخصصی و علمی ندارد، این مطالب به هیچ عنوان توسط دکتر یحیی پاسدار نوشته نشده است و توسط نویسنده های سایت نوشته شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×
مژگان عطایی Whatsapp chat