ارتباط یائسگی و چاقی سوالی است که خیلی از افراد در این دوره از تغییرات هورمونی، با آن مواجه میشوند. بالا رفتن وزن با بالا رفتن سن میتواند ارتباط مستقیمی داشته باشد. زیرا به مرور فعالیت بدنی کم میشود و در پی آن خیلی از تغییرات ایجاد میشود که یکی از عوارض آنها بالا رفتن وزن است.
بالا رفتن وزن میتواند عوارض متعددی مانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع 2 و… را به همراه داشته باشد. اما راهکارهای مناسبی برای کنترل چنین وضعیتی وجود دارد.
با ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به طور دقیق بررسی کنیم، یائسگی روی تغییرات وزن چه تاثیراتی دارد و اینکه چگونه میتوان از عوارض آن جلوگیری کرد.
دلیل بالا رفتن وزن در دوران یائسگی چیست؟
زنان در دورههای مختلف، تغییرات هورمونی متعددی را تجربه میکنند. بلوغ، قاعدگی، بارداری و یائسگی در پی تغییرات هورمونی ایجاد میشوند که عوارض مختلفی دارند.
البته این عوارض در خیلی از خانمها ممکن است متفاوت بروز داده شود. در این مقاله در مورد یکی از عوارض یائسگی که افزایش وزن برای برخی از افراد هست، نکاتی را ارائه خواهیم کرد.
تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی وجود دارد، عمدهترین علت بالا رفتن وزن است. در پی این موضوع افزایش سایز در قسمت دور کمر، شکم، ران و باسن بیشتر دیده میشود.
ولی باید در نظر داشته باشید که تغییرات هورمونی این دوران تنها دلیل بالارفتن وزن در این دوران نیستند.
خیلی از موارد دیگری مانند گزینههای زیر در بالا رفتن وزن در دوران یائسگی دخیل هستند:
بالا رفتن سن
سبک زندگی
استرس
خواب کم
فعالیت بدنی کم
تغذیه نامناسب
ژنتیک
بالا رفتن سن حتی در آقایان هم به افزایش وزن منجر میشود. زیرا با بالا رفتن سن، تراکم عضلات و ماهیچهها کاهش مییابد. به همین دلیل بافت چربی در بدن زیاد میشود.
با چنین تغییراتی متابولیسم بدن تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. یعنی سوخت و ساز بدن کم میشود.
این موضوع است که دست یافتن به وزن مناسب برای این سن را به امری تقریبا سخت تبدیل میکند. در این دوران، در صورتی که فرد مانند سابق روند غذایی خود را داشته باشد و به همان سبک همیشگی فعالیت بدنی انجام دهد، فزایش وزن ایجاد میشود.
این در صورتی تشدید خواهد شد که ریزه خواری، استرس، عدم خواب کافی، تغذیه نامناسب و در کل دریافت کالری اضافی وجود داشته باشد.
مطلب پیشنهادی : ویتامین B9 | هر آنچه از ضرورت اسید فولیک مصرف باید دانست
بررسی ارتباط یائسگی و چاقی
دوران یائسگی در زنان، وقتی شروع میشود که فرد به مدت یک سال، عادت ماهانه نداشته باشد. البته در ابتدا عادات ماهانه به صورت نامنظم اتفاق میافتد و بعد از آن به طور کامل قطع میشود.
این دوران بسته به ژنتیک ممکن است در سنین مختلف بروز داده شود. اما اغلب زنان را در سنین بین 49 الی 52 به خود درگیر میکند. همچنین سطح استروژن در حد زیادی، کاهش مییابد.
در این دوران کاهش وزن برای فرد کمی دشوار میشود. حتی خیلی از زنان در دوران یائسگی افزایش وزن را تجربه میکنند. همچنین برای برخی از زنان این اتفاق حدود 10 سال پیش از دوران یائسگی بروز داده میشود.
باید در نظر داشته باشید که عوامل و علل متعددی در این دوران به بالا رفتن وزن منجر میشود. از جمله آنها میتوان به مواردی که در ادامه بیان میکنیم، اشاره کرد.
1. تغییرات و اختلالات هورمونی
در این دوران سطح هورمون استروژن، که هورمون زنانه است، به شدت کاهش مییابد. این موضوع افزایش سطح چربیهای بدنی را به همراه دارد.
2. کاهش بافت عضلانی و ماهیچهها
با بالا رفتن وزن، به طور طبیعی، حجم تودههای عضلانی کاهش مییابد. این موضوع ممکن است به دلیل کاهش تحرکات بدنی فرد اتفاق افتاده باشد. اما تغییرات هورمونی و بالا رفتن سن هم در این موضوع به طور مستقیم دخیل هستند.
3. ارتباط یائسگی و چاقی با کم خوابی و بی خوابی
خیلی از زنان در این دوران بنا به دلایل مختلف، با اختلالات خواب مواجه میشوند. به هم خوردن خواب به ویژه کاهش خواب شبانه اختلالات هورمونی را در پی دارد. از این رو متابولیسم بدن تحت تاثیر قرار میگیرد که در نتیجه بالا رفتن وزن را به همراه دارد.
4. افزایش مقاومت به انسولین
بالا رفتن سن در خیلی از زنان سبب بالا رفتن مقاومت به انسولین میشود. این موضوع کاهش وزن را کند و دشوار خواهد کرد.
5. افزایش توده چربی در برخی از قسمتها
در دوران یائسگی، چربی شکمی افزایش مییابد و میتوان گفت تجمع چربی از ران به شکم منتقل میشود. این موضوع میتواند خطراتی مانند ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو را به همراه داشته باشد. به همین دلیل در دوران یائسگی پیش گرفتن راهکارهایی برای کاهش چربی اطراف کمر و چربی شکم، اهمیت بسیار بالایی دارد.
مطلب پیشنهادی : کوچک کردن شکم (20 راز موثر برای داشتن کمر باریک)
بهترین راهکارها برای جلوگیری از چاقی یائسگی
برای جلوگیری از افزایش وزن در این دوران نیازی به انجام کارهای سختی نیست. فقط باید برخی از موارد را کنترل کرد. موارد زیر کمک میکند تا افزایش وزن چندانی برای فرد ایجاد نشود:
- کاهش مصرف کربوهیدرات
- مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی فیبر مانند دانه کتان، میوه و سبزیجات تا حساسیت به انسولین کاهش یابد
- جای دادن تمرینات قدرتی در فعالیت بدنی روزانه برای پرورش عضلات
- انجام تمرینات آرامش بخش برای داشتن مدیریت استرس، داشتن خواب کافی و بهبود تنظیمات هورمونی
- داشتن فعالیت بدنی هوازی و قدرتی
- عضله سازی برای بالا بردن کالری سوزی
- کاهش کالری دریافتی
- مصرف غلات کامل
- استفاده از حبوبات، آجیل و مغزها
- پیروی از رژیم کم چرب با حذف روغنهای جامد، حذف چربی گوشت
- استفاده از روغنهای سالم مانند روغن زیتون و روغن کنجد
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل و نوشیدنیهای قندی
- کاهش مصرف قند و شکر
جمعبندی
در این مقاله به ارتباط یائسگی و چاقی پرداختیم. زنان باید در نظر داشته باشند با اصلاح سبک زندگی و پیروی از برنامه غذایی مناسب میتوانند از بالا رفتن وزن ناشی از یائسگی جلوگیری کنند. بهتر است برای این موضوع حتما از یک متخصص تغذیه حاذق مشورت دریافت کرد.
این مطلب توسط تیم تحریریه، از منابع مختلف گردآوری شده و صرفا جهت آشنایی شما با موضوع مورد بحث تنظیم شده است. هیچگونه تاکید یا رد در مورد این مطلب را تضمین نمیکنیم.